Plaça de Sant Antoni
(Tàrrega (vila) - Urgell)

Tàrrega - Plaça de Sant Antoni

Tàrrega - Plaça de Sant Antoni (Foto: Albert Esteves, 2018)

Tàrrega - Plaça de Sant Antoni, font del segle XIX

Tàrrega - Plaça de Sant Antoni, font del segle XIX (Foto: Albert Esteves, 2018)

Tàrrega - Plaça de Sant Antoni (Foto: autor desconegut. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, inicis segle XX)

Situació Plaça de Sant Antoni
Situat a sota del mateix castell, és un dels espais urbans més antics de la vila, conegut inicialment com a plaça de Sant Mateu. Es va eixamplar l'any 1319, mercès a un permís reial de Jaume II, i va ser llavors quan va adoptar la seva configuració de plaça porticada. Els porxos, de tipologia diversa, abasten tres dels quatre costats de la plaça. L'altra és el que correspon a la façana de l'església de Sant Antoni, reformada al segle XVII, que li dona nom.

A un costat de la plaça hi ha una font de pedra que fa de suport d'un fanal. Va ser la primera font pública que va tenir el poble després de l'arribada de l'aigua corrent, a la fi del segle XIX.