Església de Sant Antoni
(Tàrrega (vila) - Urgell)

Tàrrega - Església de Sant Antoni, llinda datada a la casa veïna

Tàrrega - Església de Sant Antoni, llinda datada a la casa veïna (Foto: Albert Esteves, 2018)

Tàrrega - Església de Sant Antoni, postal antiga

Situació Plaça de Sant Antoni, 2
Va ser construïda al segle XIV, vinculada a l'Hospital homònim, situat al seu costat. Tanmateix, l'edifici actual és fruit d'una refecció del segle XVII. Consta d'una nau única, amb capelles laterals i un presbiteri lleugerament elevat. La façana dona testimoni de les diverses etapes constructives i reformes que ha sofert. Té un campanar d'espadanya, de tres ulls, alçat damunt de la casa veïna, que era propietat dels Ardèvol, benefactors de l'hospital, l'escut dels quals s'hi veu representat, per duplicat, al capdamunt. Està datat l'any 1685. El portal és una senzilla porta de llinda recta. Està flanquejada per les figures de dos apòstols sobre grans pedestals, que originalment formaven part de la portalada de l'església medieval de Santa Maria (les figures actuals són reproduccions, els originals es poden veure el Museu Comarcal).

S'hi venera el Sant Crist Trobat, una peça d'orfebreria apareguda l'any 1650 en unes obres de restauració.