Església de Santa Maria de Montmagastrell
(Tàrrega (terme) - Urgell)

Tàrrega - Santa Maria de Montmagastrell

Tàrrega - Santa Maria de Montmagastrell (Foto: Albert Esteves, 2018)

Tàrrega - Santa Maria de Montmagastrell (Foto: Carme Monistrol, 2021)

Situació Santa Maria de Montmagastrell. Av. Catalunya
L'existència d'aquesta parròquia es pot datar a l'entorn de l'any 1100. En aquella àpoca se sap que l'església va ser donada pels senyors d'Òdena a Sant Pere dels Arquells, depenent del monestir de l'Estany.

L'església actual és un temple de dimensions notables, tenint en compte el poc nombre de cases que l'envolten. Va ser construït entre els anys 1782 i 1792 en un estil que barreja elements del barroc amb una traça essencialment classicista. Consta d'una nau única, coberta amb falsa cúpula, amb tres capelles laterals a cada costat. El presbiteri és rectangular, cobert amb volta de trompes. Exteriorment mostra l'aparell constructiu, a base de maçoneria de pedra carejada i carreus ben escairats a les cantoneres. La portada és austera, oberta amb un portal d'arc rebaixat emmarcat entre pilastres i entaulament senzill amb frontó triangular nu. Adossat a la façana hi ha la torre del campanar, la part superior del qual és d'època moderna.