Santa Maria de Montmagastrell
(Tàrrega (terme) - Urgell)

Tàrrega - Santa Maria de Montmagastrell

Tàrrega - Santa Maria de Montmagastrell (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Ctra. LV-3233, trenacrr de la ctra. de Tàrrega a Agramunt
Santa Maria de Montmagastrell té el seu origen en la conquesta per part del comte d'Urgell els anys 1070-80. Fins al segle XIX el seu nom era Montmagastrell de Montfalcó, i va pertànyer al municipi de Claravalls fins l'any 1969. El nucli urbà es va formar durant la segona meitat del segle XVIII, quan es va construir l'església nova i poc més d'una desena de cases. Sembla que va ser iniciativa del marquès de Dosaigües, Giner Rabassa de Perellós, que va adquirir el domini del lloc pel seu casament amb Maria Helena Lanuza de Gilabert. Al segle XX es va urbanitzar la part de ponent, amb un grup de cases unifamiliars arrenglerades amb el carrer Major que vertebra el nucli.