La Figuerosa
(Tàrrega (terme) - Urgell)

Tàrrega - La Figuerosa (Foto: Albert Esteves, 2018)

Tàrrega - La Figuerosa, casa del segle XVIII

Tàrrega - La Figuerosa, casa del segle XVIII (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Ctra. de Tàrrega a Guissona, L-310, km 5,300
InterèsEspecial interès Interessant
L'origen de La Figuerosa es remunta al segle XI, a l'època del repoblament que succeí a la conquesta cristiana per part dels comtes d'Urgell. Del primitiu castell, situat al capdamunt del turó i a redòs del qual es va anar configurant el poble, en resta ben poca cosa. L'any 1358 comptava amb 26 focs que l'any 1497 havien disminuït fins a 11. Cap al segle XVII es degué produir un cert redreçament i és quan es configura en bona part el traçat actual. D'aquella època és Cal Felip, al carrer Major (1601) i també l'eremita de Sant marçal, situada a l'entrada del poble. Durant la segona meitat del segle XVIII la població va tornar a créixer i així ho testimonien diverses llindes datades. Al segle XIX es va alçar l'església actual, que substituïa una primitiva capella tardo-romànica que encara es conserva, si bé molt malmesa.