Església de la Mercè
(Tàrrega (vila) - Urgell)

Tàrrega - Església de la Mercè

Tàrrega - Església de la Mercè (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Plaça de Sant Josep de Calassanç
El convent de la Mercè va ser fundat per iniciativa del rei Jaume I, l'any 1227, però no es va traslladar a l'actual emplaçament fins a l'any 1451. L'antic convent es va derruir cap a la fi del segle XVIII per bastir l'actual temple. Al llarg del segle XIX va patir diversos incidents, entre ells l'exclaustració dels mercedaris, l'any 1835. Finalment, l'any 1884 el convent i l'església van ser cedits als escolapis, que hi van fundar una escola.

Està integrada al col·legi dels escolapis, tot i que té l'entrada principal des del carrer. És un temple de nau única, amb capelles laterals, coberta amb volta de canó de quatre trams i capçada amb un absis poligonal on hi ha el cambril amb la imatge de la Mare de Déu de la Mercè. Exteriorment, està bastida amb carreus irregulars carejats, tret de les cantoneres, fetes amb carreus ben tallats i escairats. La portada és austera, de mig punt, emmarcada per dues falses pilastres que fan de suport d'un senzill entaulament amb frontó semicircular.