Ermita de Sant Eloi
(Tàrrega (vila) - Urgell)

Tàrrega - Ermita de Sant Eloi (Foto: Arxiu Comarcal de Tàrrega, incicis segle XX)

Tàrrega - Ermita de Sant Eloi, abans de la darrera reforma

AutorJosep Rodríguez Mijares (reforma)
Situació Parc de Sant Eloi
InterèsEspecial interès Interessant
Situada al turó que domina la ciutat de Tàrrega, va ser construïda l'any 1248 promoguda per l'argenter Simó de Canet i dedicada a sant Eloi, patró dels orfebres. L'església és d'origen romànic, tot i que ha patit nombroses transformacions al llarg del temps. Consta d'una nau única, coberta amb un embigat de fusta sostingut per arcs diafragmàtics apuntats i capçada amb un absis poligonal. El campanar de torre, adossat a la façana de migdia, va ser afegit en la remodelació de l'any 1964. La nau està reforçada amb contraforts als dos murs laterals. La porta, de llinda recta, està precedida d'un porxo de dues arcades, edificat al damunt a tall d'habitatge.

L'edifici va ser reformat entre els anys 1728-31. L'any 1872, durant la tercera guerra carlina, es va fortificar i es va construir la muralla que l'envolta, amb torres de planta circular que ara serveixen de mirador. Entre els anys 1964 i 1971 es va fer una reforma integral de l'ermita, la qual, a més d'afegir-hi el campanar, va suposar el canvi d'orientació de la nau, que tenia la porta on ara hi ha el presbiteri. En el decurs d'aquestes obres es va trobar darrere un mur la imatge gòtica de sant Eloi.