Creu de Santa Anna
(Anglesola - Urgell)

Anglesola - Creu de Santa Anna (Foto: Albert Esteves, 2018)

Anglesola - Creu de Santa Anna (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 2018)

Anglesola - Creu de Santa Anna (Foto: Albert Bastardes -del llibre Les Creus al Vent-, 1913)

Anglesola - Creu de Santa Anna, a la seva primitiva ubicació

Anglesola - Creu de Santa Anna, a la seva primitiva ubicació (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1913)

Anglesola - Creu de Santa Anna, postal antiga

TipusCreus monumentals
Situació Plaça de Santa Anna
Creu de terme d'estil gòtic tardà, datada l'any 1582 i que va poder ser salvada de la destrucció de l'any 1936 que va derruir la major part de creus monumentals del país. Es va salvar perquè va ser desmuntada prèviament. Va ser reinstal·lada en una Santa Missió de l'any 1951, tal com s'indica al fust de la creu.

Es tracta d'una creu floronada amb els braços units per una filigranada traceria gòtica. Mostra el Crist crucificat a una cara i la Verge, sota un dosser, a l'altra. Al capitell o magolla hi ha diverses imatges de sants: es poden identificar pels seus atributs, sant Pere, sant Pau, sant Joan Evangelista, sant Andreu, sant Jaume, sant Tomàs, sant Bartomeu i l'arcàngel sant Miquel matant el drac. Al pedestal hi ha inscrit l'any de construcció i l'escut de la vila.