Església de Santa Maria
(Tornabous - Urgell)

Tornabous - Església de Santa Maria

Tornabous - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2018)

Tornabous - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2019)

Tornabous - Església primitiva de Santa Maria

Tornabous - Església primitiva de Santa Maria (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1913)

Situació Carer Major, 47
No hi ha referències de l'església de Tornabous a l'edat mitjana, tot i que l'existència del castell fa més que probable que hi hagués una capella ben a prop. La documentació més antiga que en parla correspon a una visita pastoral del bisbe d'Urgell, Joan d'Espés, l'any 1515, on es consigna que el poble compta amb una església en molt bon estat, amb un altar únic presidit per la Mare de Déu. Al segle XVII es degué reformar i adoptà l'aspecte que es pot veure a la fotografia de començament del segle XX, amb el portal adovellat i el campanar d'espadanya. Al segle XVIII, els regidors de Tornabous van demanar la construcció d'un nou temple, que van arribar a projectar els mestres de cases Josep Burria i Agustí Biscarri, però finalment no es va obtenir el permís per alçar-la.

L'estructura de l'església antiga, de tipologia gòtica, probablement alçada al segle XIV, es conserva en part formant una nau transversal a mode d'atri, dins l'església moderna, edificada a la segona meitat del segle XX. Aquesta té un aspecte exterior molt allunyat de la tipologia habitual, amb les parets emblanquinades i un acabat de maó vist al cimbori i a la part superior del campanar.

Té especial interès la imatge de la Mare de Déu, una talla de fusta policromada de la segona meitat del segle XIV.