Monument al President Companys
(Tornabous - Urgell)

Tornabous - Monument a Lluís Companys (El Tarròs)

Tornabous - Monument a Lluís Companys (El Tarròs) (Foto: Albert Esteves, 2018)

AutorAntoni Boleda
Situació El Tarròs. Ctra. C-53, km 123,8
El Tarròs és el poble on va néixer el president Lluís Companys, l'any 1882, que va morir afusellat a Montjuïc l'any 1940. En el seu honor es va erigir un monument al costat de la carretera de Balaguer, l'any 1979, obra de l'artista targarí Antoni Boleda. És un espai enjardinat on hi ha una escultura que evoca la figura d'un home, un monòlit de pedra amb un medalló de bronza amb l'efígie de Companys, i una placa de marbre gris amb els principals trets de la seva biografia. El monument va ser inaugurat per Josep Tarradellas. Durant els darrers anys ha sofert diversos atacs vandàlics.

Al costat d'aquest espai hi ha el Centre d'Interpretació Lluís Companys, un edifici de 350 m² que il·lustra la figura, l'època i l'obra del que fou president de la Generalitat l'any 1934 i entre 1936 i 1940.