Església nova de Sant Mateu
(Vall-llobrega - Baix Empordà)

Vall-llobrega - Església nova de Sant Mateu

Vall-llobrega - Església nova de Sant Mateu (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vall-llobrega - Església nova de Sant Mateu (Foto: Eloy Guirao, 2019)

Situació Carrer del Raval de Mar, 29
Tal com indica la la inscripció de la llinda de la porta, la llicència per construir aquesta església va ser concedida l'any 1669 i es va beneir el 1671, sent rector Salvador Bralla. És un edifici senzill, d'una sola nau, coberta amb volta de llunetes, amb capçalera poligonal i dues capelles laterals. El portal és rectangular, motllurat, amb una llinda monolítica força ampla. Té un òcul frontal i un campanar d'espadanya de dos ulls. Fins no fa gaires anys havia estat emblanquinada.

L'església nova de Sant Mateu va substituir l'església vella, situada al raval de Dalt, prop de can Sabat. Segons la llegenda, un diumenge, quan els feligresos d'aquella antiga capella -modernament restaurada- es disposaven a oir missa, es va sentir el bel d'una cabra blanca que venia de la muntanya i que va fer que tothom sortís de l'església per veure-la, Aleshores la volta del temple es va esfondrar sense que ningú resultés malmès. Que la volta va caure és del tot cert. Això degué passar a mitjan segle XVII. Aleshores es va decidir fent una església nova, a la part baixa del terme, en lloc de reparar l'antiga, situada en un lloc gairebé despoblat.