Església vella de Sant Mateu
(Vall-llobrega - Baix Empordà)

Vall-llobrega - Sant Mateu Vell (Foto: cartell in situ)

Vall-llobrega - Sant Mateu Vell, restes de l'antiga rectoria

Vall-llobrega - Sant Mateu Vell, restes de l'antiga rectoria (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Camí de terra, des del Mas Sabat, al Ravalt de Dalt
InterèsEspecial interès Interessant
L'alou de Vall-llobrega està documentat des de l'any 968 i pertanyia al monestir de Sant Feliu de Guíxols. El seu terme arribava fins al mar. L'església, tot i que construïda probablement cap al segle XI, no és esmentada fins l'any 1280. En aquella època i també durant el segle XIV l'abat de Sant Feliu era considerat rector de Sant Mateu i de la veïna església de Santa Eugènia (dita després de Sant Joan) de Vila-romà, els delmes de les quals es recaptaven alhora.

L'edifici, abandonat al segle XVII segurament degut al seu mal estat, ha estat restaurat fa pocs anys. Té una sola nau, capçada a llevant amb un absis semicircular, on hi ha oberta una finestra de doble esqueixada. La volta original no es conserva. Al mur de migdia hi ha tres finestres més, també de doble biaix. La porta és al frontis, i estava formada per una doble arquivolta de mig punt que va ser espoliada. Tot el temple és fet amb un aparell força rústic, a base de pedres irregulars de llicorella, a penes desbastades, lligades amb morter. En època tardana es va afegir dos contraforts al mur de migdia.

Davant de la porta de l'església hi les restes enrunades de l'antiga rectoria.