Can Sàbat
(Vall-llobrega - Baix Empordà)

Vall-llobrega - Can Sàbat

Vall-llobrega - Can Sàbat (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Al final del Raval de Dalt
Masia d'origen molt antic que, fins fa pocs anys, conservava l'estructura original medieval, poc alterada. Segons el Catàleg-Inventari municipal, la part més antiga de l'edifici data del segle XIV. Tanmateix, actuacions modernes han alterat molt considerablement el seu aspecte. S'hi han adossat nous volums: una torre emmerletada, un porxo lateral, i s'han modificat també les obertures de la façana principal. Conserva, però, nombrosos elements antics d'interès notable.

A la Consueta de la parròquia de Vall-llobrega, es diu el següent, en relació a aquesta masia:
Que lo mas Sàbat, quant moren los amos, caps de casa, que habitan dit mas, pàguian pel dret de sepultura al rector de Vollobrega, 3 quartans de ordi i dos quarts de vi claret bo.
La primera defunció anotada pel rector Rafel Bonet en el seu manual d'òbits, fou la mort d'Antoni Sàbat, cap de casa, l'any 1696. Consten després les defuncions de Margarida Sàbat (1707), Maria Sàbat (1752) i Josep Sàbat (1789).

Francina Xifró, de Sant Feliu de Guíxols ens envia la següent informació: Us puc dir que el meu besavi va néixer a en aquest lloc. Es deia Florenci Sàbat Ribas (1857) fill de Josep Sàbat Bousarenys i Catalina Ribas. La meva avia materna era filla seva i me explicava com anaven a la casa pairal a cal seu avi a matar el porc. Segons he trobat informació el pare de Josep Sàbat es deia Estevan, tots nascuts en aquest lloc. La meva àvia es deia Gertrudis Sábat Capdevila. Era una família molt gran, de molts germans la del meu besavi.