Castell de Palau-sator
(Palau-sator - Baix Empordà)

Palau-sator - Castell

Palau-sator - Castell (Foto: Albert Esteves, 2018)

Palau-sator - Imatge de l’alçat de la cara sud de la torre del castell, extreta de l’expedient d’obres de reforma realitzades l’any 1988 per la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Girona AHG. Cultura (Girona), 278/73

Situació Carrer del Castell
El document més antic on s'esmenta aquest castell és una donació dels comtes de Barcelona al bisbe de Girona, feta l'any 994. Al segle XIV va ser possessió dels Senesterra fins que l'any 1380 va ser adquirit per Bernat de Miquel, la família dels qual en mantindria la senyoria fins al segle XVI.

El castell, bàsicament una torre mestra de planta rectangular, va ser construït al segle X i, tot i algunes alteracions d'època gòtica i mercès a una acurada restauració, s'ha conservat en molt bon estat fins als nostres dies. Originalment tenia tres pisos, un d'inferior, d'uns 6 o 7 m d'alçada, un d'intermedi, on hi havia la porta, i un superior obert als quatre vents. En època gòtica es va augmentar lleugerament l'alçada i es va cobrir amb una coberta inclinada. Al nivell inferior hi ha una coberta amb dues voltes de canó paral·leles suportades per pilars adossats als murs. I una porta d'entrada oberta en època tardana. També són d'època gòtica els finestrals oberts al pis principal i al superior, on s'obrí també una porta que va obligar a construir unes escales exteriors, les cartel·les de les quals són encara visibles a la façana de llevant. Al mateix temps, es va construir la muralla exterior, que deuria substituir un primitiu tancat de fusta.