Església de Sant Julià de Boada
(Palau-sator - Baix Empordà)

Palau-sator - Església de Sant Julià de Boada

Palau-sator - Església de Sant Julià de Boada (Foto: Albert Esteves, 2018)

Palau-sator - Església de Sant Julià de Boada (Foto: Mutari, 2007)

Palau-sator - Església de Sant Julià de Boada (Foto: Manuel Genovart -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1926)

Situació Sant Julià de Boada. Carrer Major
Església datada entre els segles IX i X, que constitueix un dels exemplars més notables i ben conservats del preromànic català. Tot i que algun autor l'ha considerat una església mossàrab, els darrers estudis assenyalen importants diferències tant en la concepció de l'espai com en la tipologia constructiva respecte a les esglésies d'aquest estil, i es considera un exemplar incardinat en la tradició clàssica post-visigòtica.

L'edifici consta d'una petita nau amb un eix lleugerament corbat, capçada amb un absis trapezoïdal i coberta amb volta de canó lleugerament ultrapassada. La nau està dividida en dues crugies separades per un arc de ferradura. També és de ferradura l'arc triomfal que dóna accés al presbiteri. Aquesta coincidència de dos arcs de ferradura, tècnicament molt ben executats, en un espai tan petit, és una de les característiques més singulars d'aquesta església.

L'aparell és fet amb pedra irregular, sorrenca, amb prou feines carejada, sense disposició en filades, tret de les cantoneres i brancals de la porta. Aquesta està situada a la façana de migdia, però no és l'original, perduda, sinó una recreació feta en la darrera restauració, quan també es va tapiar una porta rectangular tardana que hi havia al mur de ponent.

L'església va perdre la condició de parroquial l'any 1734, quan ja es trobava en força mal estat. Desamortitzada l'any 1835, es va convertir en estable i celler. Va ser restaurada l'any 1982.