El poble de Vilac
(Vielha e Mijaran | Vilac - Val d'Aran)

Vilac - Nucli urbà

Vilac - Nucli urbà

Vilac - Nucli urbà

Situació Carretera de Vilac (LV-5052)
Vilac constitueix gairebé el centre geogràfic de la Vall. D'aquí la dita: S’era Val d’Aran siguesse un ueu era vila de Vilac serie eth mijò deth ueu (si la Vall d'Aran fou un ou, el poble de Vilac en seria el rovell). Va ser municipi independent fins a l'any 1970. A l'època medieval era la segona o tercera vila més important i poblada de la comarca i era la residència de l'arxipreste de la part inferior de la Vall. Posseïa un castell, que envoltava l'església de Sant Feliu o Sant Fèlix, una de les més notables del romànic aranès, el campanar de la qual es va construir aprofitant l'antiga torre mestra.

Tot i que la major part de les seves construccions han estat restaurades modernament i moltes d'elles habilitades com a residències turístiques, el poble conserva en bona part el seu aire antic i molts elements dels segles XVII i XVIII, quan es van arranjar els grans casals que encara perduren. Hi ha moltes antigues bordes transformades en habitatges.