Església de la Mare de Déu del Roser
(Vielha e Mijaran | Aubèrt - Val d'Aran)

Aubèrt - Església de la Mare de Déu del Roser (Foto: Albert Esteves, 2018)

Aubèrt - Església de la Mare de Déu del Roser (Foto: Joan Sànchez, 2014)

Aubèrt - Església de la Mare de Déu del Roser, làpida romana

Aubèrt - Església de la Mare de Déu del Roser, làpida romana (Foto: Albert Esteves, 2018)

Aubèrt - Església de la Mare de Déu del Roser (Foto: Juli Soler Santaló -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, inici segle XX)

Situació Plaça Major
L'església del Roser (Mare de Diu deth Rosèr) és la més antiga de les dues esglésies romàniques d'Aubèrt. Degué ser construïda durant la primera meitat del segle XII tot i que les modificacions dutes a terme al segle XVI han alterat notablement la seva estructura original. Inicialment era una capella d'una nau amb absis, però aquest va ser eliminat en construir la base del campanar, que ara fa de presbiteri, damunt del qual s'alça la rotunda torre octogonal que ara domina el temple. La nau està coberta amb volta de canó, recolzada sobre dos arcs torals molt sobresortits. La porta, situada al mur de mig dia, és molt senzilla, formada únicament amb un arc de mig punt fet amb petites dovelles. El campanar té una porta d'accés exterior. En una de les cantoneres hi ha encastada una estela romana de marbre, amb un bust femení. A l'interior es conserva una pica beneitera i una creu processional gòtica.

Donat que el culte a la Mare de Déu del Roser no va sorgir fins a la fi del segle XVI, és probable que aquesta església fos la que apareix documentada l'any 1313 com Sant Quirze d'Aubert¹.

¹Antoni Pladevall - Catalunya Romànica