El poble d'Aubèrt
(Vielha e Mijaran | Aubèrt - Val d'Aran)

Aubert - Nucli urbà

Aubert - Nucli urbà

Aubert - Casa del poble

Aubert - Casa del poble (Foto: Albert Esteves, 2018)

Aubert - Panoràmica del poble (Foto: Juli Soler Santaló -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, inicis segle XX)

Aubert - Panoràmica del poble (Foto: Carles Fargas -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, c1927)

Situació Ctra. N-230, km 167
El poble d'Aubèrt, tradicionalment unit al de Betlan, està documentat des del segle XIII amb el nom de Hubert (1278). Té com a singularitat el fet de comptar amb dues esglésies romàniques, la del Roser i la de Sant Martí, aquesta darrera situada als afores del nucli, que sembla que va pertànyer a un antic convent agustinià. Si observem la fotografia que adjuntem, de començament del segle XX, podem constatar que el poble ha canviat ben poc en cent anys. Pe que hem vist, la fesomia del nucli urbà degué fixar-se al llarg del segle XIX, quan es van refer algunes de les cases més importants del poble, com la de la família Arró.