Església de Santa Maria de Mar: portalada de llevant
(Palamós - Baix Empordà)

Palamós - Església de Santa Maria del Mar, portalada

Palamós - Església de Santa Maria del Mar, portalada (Foto: Albert Esteves, 2018)

AutorTomàs Barça
Situació Carrer de l'Església
A la nau de llevant de l'església de Santa Maria hi ha una notable portalada d'estil gòtic tardà. La porta és d'arc carpanell i està flanquejada per dues pilastres nervades que s'alcen fins a la cornisa, entre les quals es dibuixen dos gablets, amb corona i pinacle, i un altre pinacle central, idèntic al tram superior de les pilastres. Els dos gablets fan la funció de fornícula i allotgen les imatges de sant Josep amb el Nen i de sant Nicolau de Bari abillat de bisbe, imatges de factura moderna. A la part externa hi ha sengles relleus amb parelles d'àngels. A començament del segle XX es va fer una restauració, poc acurada.

Es tracta d'una portada de tradició gòtica, amb alguns elements renaixentistes. Va ser construïda juntament amb el campanar i el vestíbul, obres dirigides pels mestres Tomàs Barça i Joan Prats i que s'efectuaren entre 1521 i 1540. Sembla que Tomàs Barça, mestre occità documentat a Catalunya entre 1514 i 1547, en va ser l'autor*.

*Gabriel Martín/Joan Yeguas. La portalada de llevant de l'església de Santa Maria de Palamós