Església de Santa Maria de Mar: Capella Fonda
(Palamós - Baix Empordà)

Palamós - Església de Santa Maria del Mar, capella fonda

Palamós - Església de Santa Maria del Mar, capella fonda (Foto: Albert Esteves, 2018)

Palamós - Església de Santa Maria del Mar, capella fonda (escut dels comtes de Palamós)

AutorMiquel Basart, m.o.
Situació Plaça de l'Església
Capella Fonda és el nom popular que es dóna a la capella del Sant Crist, construïda entre els anys 1766 i 1770. Durant el regnat de Carles III la vila va viure una època de gran prosperitat i els senyors de Palamós, els comtes de Bellpuig, van promoure nous projectes urbanístics i arquitectònics, entre els quals aquesta capella és un exemple.

La nova capella havia d'acollir la imatge del Sant Crist, a la qual s'atribuïen facultats miraculoses. El projecte es va encarregar al mestre d'obres Miquel Basart, de Sant Feliu de Guíxols. La primera pedra va ser beneïda el 25 de maig de 1766. Té planta de creu grega, amb cúpula octogonal damunt de petxines. Finalitzada l'obra s'hi va col·locar l'escut heràldic dels comtes de Palamós, Ventura Fernández de Córdoba, Folch de Cardona i Aragó, duquessa de Sessa (ja morta) i José de Guzmán, Vélez, Ladrón de Guevara. Poc temps després es va construir el retaule, destruït l'any 1936.