Església de Sant Pere (Sant Pèir)
(Vielha e Mijaran | Escunhau - Val d'Aran)

Escunhau - Església de Sant Pere, planta

Vielha - Museu dera Val d'Aran, Crist d'Escunhau

Vielha - Museu dera Val d'Aran, Crist d'Escunhau (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Carrer de Sant Pèir
InterèsEspecial interès Interessant
Església romànica, molt alterada i ampliada amb posterioritat. D'època romànica es conserva la nau, alçada al segle XI, amb una destacada portalada afegida uns anys després, ja al segle següent. En època gòtica es va enderrocar l'absis original i l'edifici es va ampliar cap a llevant amb un cos més ample que la nau, a manera de creuer i un nou presbiteri. Per la banda de ponent s'aixecà al segle XVII el campanar de torre, amb coberta piramidal. La coberta de la nau, amb voltes de creueria, és també d'època gòtica, igual que la finestra ogival del mur de migdia.

Del seu interior destaca especialment la pica baptismal, amb decoració figurativa i geomètrica, datada al tombant dels segles XII-XIII. També és interessant la pica beneitera, del segle XIII.

Al Museu de la Val d'Aran es conserva una talla del Crist crucificat i coronat, del segle XIII, que es considera realitzada pel taller d'Urgell.