Creu del Portal
(Palamós - Baix Empordà)

Palamós - Creu del Portal (Foto: Albert Esteves, 2018)

TipusCreus monumentals
AutorPere Carles, m.o.
Situació Cementiri de palamós. Avinguda del Mediterrani
Estava situada originalment a la plaça del Portal (ara plaça dels Arbres), una de les portes de les muralles de Palamós, l'any 1593. L'any 1868 va ser destruïda per actes vandàlics i el que va quedar va ser guardat a la casa de Salvador Bonet, que la va fer reconstruir. L'any 1904 va ser instal·lada a l'entrada del cementiri municipal.

És una creu renaixentista, amb els braços capçats amb florons i lligats amb traceria calada. Presenta, com és habitual, el Crist crucificat en una cara i la Verge a l'altra. En tots dos casos hi ha tres caparrons envoltant les imatges. La creu està sostinguda per una columna cilíndrica, al pedestal de la qual hi ha l'escut de Palamós i la data de 1593.