Església de Santa Eugènia de Vila-romà (o de Sant Joan)
(Palamós - Baix Empordà)

Palamós - Església de Santa Eugènia de Vila-romà (o de Sant Joan)

Palamós - Església de Santa Eugènia de Vila-romà (o de Sant Joan) (Foto: Albert Esteves, 2018)

AutorJoan Ranter (tracista) / Josep Salamó, m.o.
Situació Carrer de l'Església de Sant Joan, 22
InterèsEspecial interès Interessant
El lloc de Vila-romà (Villa Romani) està documentat des de l'any 1163, com a possessió del monestir de Sant Feliu de Guíxols, que potser va ser qui va fundar-hi la parròquia, segregant-la de Sant Mateu de Vall-llobrega. Està documentada com a capella de Sant Joan l'any 1314. Centra el nucli de Sant Joan de Palamós, agregat al de Palamós l'any 1942. Va ser l'església parroquial de tots dos pobles fins a l'any 1429.

L'edifici actual va ser iniciat l'any 1765, seguint el projecte del frare caputxí Joan Ranter. A la portada de la façana hi ha inscrita la data de 1778 però les obres es van allargar, de fet, fins a l'any 1810. És un edifici de nau única, de quatre trams, coberta amb volta de canó amb llunetes, amb tres capelles a cada costat i capçalera poligonal. Tenia un cor, ara convertit en biblioteca. La portalada és d'arc rebaixat, flanquejada per dos parells de pilastres sobreposades, amb capitells derivats del jònic. L'entaulament està presidit per una fornícula amb la imatge de la santa i decoració barroca, i dos grans gerros a banda i banda. Destaca, sota la fornícula, un relleu amb l'escut de Vila-romà.