El poble de Betren
(Vielha e Mijaran | Betren - Val d'Aran)

Betren - Font (Foto: Albert Esteves, 2018)

Betren - Abeurador i safareig

Betren - Abeurador i safareig (Foto: Albert Esteves, 2018)

Betren - Absis de Sant Esteve

Betren - Absis de Sant Esteve (Foto: J.Mª Co de Triola -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, inicis segle XX)

Betren - Absis de Sant Esteve (Foto: Antoni Bartomeus -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1905)

Betren - Panoràmica del poble

Betren - Panoràmica del poble (Foto: Juli Soler Santaló -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1907)

Betren - Carrer Major (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1925)

Situació Ctra.C-28, km 25
Situat a la riba dreta de la Garona, el poble s'allarga per l'antic Camín Reiau gairebé a tocar de l'eixample modern de Viella. Compta amb dues esglésies, la de Sant Sernilh, de la qual només en resta el campanar, i la de Sant Esteve, amb una notable portalada de transició del romànic al gòtic. La casa més interessant és la de Pallàs, d'estil renaixentista.

El poble està documentat des de l'any 1198 amb el nom de Bertren, nom que es repeteix els anys 1267 i 1278.