Castell de Vila-romà
(Palamós - Baix Empordà)

Palamós - Castell de Vila-romà

Palamós - Castell de Vila-romà (Foto: Albert Esteves, 2018)

Palamós - Castell de Vila-romà (Foto: Manuel Genovart -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, anys 20)

Situació Trencall del camí de Bell-lloc, des del mas Antoniet
L'existència de Villa Romani està documentada des de l'any 1161. El castell, situat en un replà del Montagut, va ser venut pel seu senyor, Pere Alemany, al bisbe de Girona, Pere de Castellnou, l'any 1276. Segons l'historiador Pella i Forgas, va ser Bernat Amat de Cardona i Empúries qui el va enllestir, cap a la fi del segle XIII. En un inventari de 1320 s'esmenta l'existència d'un vestíbul, tres cambres, un celler, un rebost, dues cuines, un pòrtic i un estable.

Només es conserva una part de la torre mestra i algunes restes dels edificis que l'envoltaven. Sembla que hi hagué un primer castell, construït probablement als inicis de l'època feudal, al qual es van afegir altres construccions al segle XIII i potser altres al final de l'edat mitjana.