Església de Sant Martí: Crist romànic
(Vielha e Mijaran | Gausac - Val d'Aran)

Gausac - Crist romànic

Gausac - Crist romànic (Foto: Albert Esteves, 2018)

Gausac - Crist romànic (Foto: Juli Soler Santaló -Arxiu Fotogtàfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1907)

Situació A la base del campanar de l'església
Crist esculpit en un bloc de pedra, situat a la base del campanar que conforma l'atri. Tot i que està esculpit de forma rudimentària, mostrant una figura hieràtica i poc proporcionada, la imatge reflecteix serenor i fins i tot certa majestuositat. Segurament era al timpà de la portada de la primitiva capella romànica. Tot i el seu arcaisme, alguns trets iconogràfics avançats, com la corona d'espines (en lloc de la corona reial) i tres claus (en lloc de quatre) van pensar en una datació de mitjan segle XIII.