El poble de Gausac
(Vielha e Mijaran | Gausac - Val d'Aran)

Gausac - Una borda (Foto: Albert Esteves, 2018)

Gausac - Una borda

Gausac - Una borda

Gausac - Panoràmica

Gausac - Panoràmica (Foto: Antoni Bartomeus -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1908)

Gausac - Un racó del poble

Gausac - Un racó del poble (Foto: Josep M. Bonet Garí -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1926)

Situació Carretera de Gausac, des de Vielha
Enlairat damunt de Vielha, al peu dels vessants de la muntanya de Varicauva, el poble s'enfila en fort pendent des de l'església gòtica de Sant Martí cap amunt, pel carrer Major, amb cases i bordes a banda que conserven en bona part el seu aspecte tradicional. La proximitat amb Vielha ha estat la causa del seu fort creixement durant les darreres dècades.

Històricament, consta com a Gausat, l'any 1278 i com a Guasaco l'any 1298. Va formar un municipi independent, juntament amb Casau, fins a l'any 1970.