Església de Sant Miquel: la portada
(Vielha e Mijaran | Vielha - Val d'Aran)

Vielha - Església de Sant Miquel, portada (timpà) (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vielha - Portades de Sant Miquel de Vielha i Sant Esteve de Betren

Vielha - Portades de Sant Miquel de Vielha i Sant Esteve de Betren (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Plaça dera Glèisa
InterèsEspecial interès Interessant
A cavall entre el romànic i el gòtic, aquesta portada va ser afegida a l'església romànica cap a finals del segle XIII, o potser ja iniciat el XIV, íntimament relacionada amb la portada de la veïna església de Betren (vegeu fotografia amb les dues portades). Està formada per cinc arquivoltes apuntades que descansen sobre columnes que tenen els capitells esculpits, figuratius els del costat esquerre i geomètrics els de la dreta. Les arquivoltes estan ornamentades amb un seguit de petites figures esculpides, relacionades amb el Judici Final. Hi podem veure els apòstols, àngels, músics i personatges sortint dels sepulcres. La diferència de qualitat en l'execució de les diferents figures evidencia la participació de diversos mestres. Al timpà hi ha tres plaques encastades: al centre, molt deteriorada, Sant Miquel matant al drac; a la dreta la Flagel·lació de Crist i a l'esquerra, una escena que podria ser tant la creació d'Adam com la resurrecció de Llàtzer (idèntica a la de Betren).