Can Xec (Mas d'en Bofill)
(Palamós - Baix Empordà)

Palamós - Can Xec (Foto: Pere Català Roca (Invarquit - Gencat.cat), 1962)

Palamós - Can Xec

Palamós - Can Xec (Foto: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, 2018)

Situació Camí de la riera de l'Aubi
Denominat inicialment Es Cortal (1322) i posteriorment Mas Bofill (a partir de 1417). Els anys 1511 i 1521 era propietat de Jaume Bofill àlies Comes, i posseïa un molí, que rebia l'aigua de la riera de Canyelles, actualment desaparegut. Des de l'any 1806 es denomina Can Xec.*

La masia, formada per l'addició de diversos cossos destinats a les tasques agrícoles, ha estat restaurada modernament. Compta amb una torre cilíndrica, construïda al segle XVI. És una torre de tres plantes, cobertes amb voltes esfèriques, amb la porta a l'alçada del primer pis, espitlleres i finestres emmarcades amb pedra.

*Font: Pere Trijueque Els masos de Vila-romà Col·lecció Guspires