Santuari de Santa Maria de Bell-lloc
(Palamós - Baix Empordà)

Palamós - Santuari de Santa Maria de Bell-lloc

Palamós - Santuari de Santa Maria de Bell-lloc (Foto: Bestiasonica, 2015)

Palamós - Santuari de Santa Maria de Bell-lloc (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Camí de Bell-lloc, des de Vila-romà
Ermita situada sota el castell de Vila-romà, esmentada l'any 1273 en el testament de Pere Alemany, senyor de Vila-romà. Va ser reconstruïda l'any 1758, juntament amb la casa de l'ermità, després que les guerres amb els francesos l'haguessin deixat molt malmesa. Desamortitzada al segle XIX, va ser adquirida per Josep Molla, propietari de mas Perearnau, situat prop de la capella. La família Molla en va mantenir la propietat fins que l'any 1963 va ser venuda i en l'actualitat forma part d'un complex hoteler.

A la façana de la casa de l'ermità hi ha un escut d'alabastre de la família Sáenz de Arquíñigo, de mitjan segle XVII o XVIII, instal·lat aquí als anys seixanta. Gabriel Martín Roig* apunta que, donat que la capella havia estat adquirida per Kurt Engelhorn, propietari del claustre romànic del mas del Vent, és probable que l'escut i el claustre haguessin arribat alhora.

*gabrielmartinroig.blogspot.com