Ca l'Oller
(Martorell - Baix Llobregat)

Martorell - Ca l'Oller (Foto: Albert Esteves, 2019)

Martorell - Ca l'Oller (Foto: Ramon Budi, 2007)

Martorell - Ca l'Oller (Foto: Mercè Mauri, 2018)

Situació Carrer de la Cambreta, 3
Casal del segle XIX, completament reformat en estil noucentista el 1926. Té tres plantes, teulada a dos vessants i la part més interessant de la façana orientada a migdia, de cara al jardí. S'hi obren quatre portals a la planta baixa i vuit finestres a la superior, en forma d'arcs de mig punt que recorden una galeria de solana. L'interior compta amb diverses aplicacions ceràmiques i vidrieres emplomades amb iconografia d'Adam i Eva o de les quatre estacions, d'estètica noucentista. Té un jardí pavimentat on destaca un antic molí de vent.

La família Oller es va establir a Martorell l'any 1781 i fins a l'any 1843 es van dedicar a l'ofici de calderers, produint els alambins i equipament per a les fassines que destil·laven aiguardent. A Martorell n'hi havia set. Posteriorment, Llorenç Oller i Beí es va dedicar a l'explotació de les terres que la família havia anat adquirint i el 1880 va promoure la urbanització del carrer Vistalegre.

Des de 2013 Ca l'Oller es la seu de l Associació d'Aartistes Plàstics de Martorell. Artistes membres tenen els seus tallers a l edifici i desenvolupen la seva obra. La casa s obra al públic amb regularitat i es celebren reunions artístiques .