Poblat ibèric de Castell
(Palamós - Baix Empordà)

Palamós - Platja de Castell, des del poblat ibèric (Foto: Albert Esteves, 2018)

TipusJaciment arqueològic
PeríodeSegle IV ac a IV dc
Situació Punta de Castell (Cala Castell)
Situat en un promontori costaner que separa la cala Castell de Sa Foradada, és un assentament ibèric, de la tribu dels indigets, iniciat a l'edat del ferro, cap al segle VI aC i que va perdurar durant la romanització, fins al seu abandonament a partir del segle I dC.

Format inicialment per unes poques cabanes aïllades, va tenir el seu moment àlgid i de màxim creixement cap als segles IV i III aC, quan ja es tractava d'un recinte fortificat, amb nombrosos habitatges situats sobre terrasses esglaonades, amb murs de contenció, que salven el desnivell del terreny. L'entrada al recinte estava flanquejada per dues torres quadrades exemptes. Hi havia una gran cisterna i, extramurs, un camp de sitges on s'emmagatzemava el gra. També hi ha indicis d'un temple situat a la part més elevada del poblat. Després d'Ullastret, és el poblat indiget més important del país.