Portal de Tàrrega
(Guimerà - Urgell)

Guimerà - Portal de Tàrrega

Guimerà - Portal de Tàrrega (Foto: Albert Esteves, 2018)

Guimerà - Portal de Tàrrega (Foto: Marcel·lí Gausachs -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c1929)

Situació Carrer del Portal / Carrer de la Cendra
El portal de Tàrrega (dit també de Ponent o del Forn) donava entrada al poble des de Ciutadilla, per la part baixa del nucli clos. Es va construir al segle XIV, amb un gran arc fet amb dovelles molt estretes. Damunt d'elles hi ha un escut amb les ales dels Alemany i les pinyes dels Pinós, i més amunt, una làpida amb una inscripció molt desgastada, afegida a la fi del segle XVI.

La nissaga dels Pinós va enllaçar amb els Castre-Alemany l'any 1378 mitjançant el casament d'Aldonça de Castre i Alemany amb Bernat Galceran de Pinós i de Fenollet, vescomte d'Illa i Canet.