Església de Sant Juliá: capella dels Dolors
(L'Arboç - Baix Penedès)

L'Arboç - Església de Sant Julià, capella dels Dolors

L'Arboç - Església de Sant Julià, capella dels Dolors (Foto: Albert Esteves, 2018)

L'Arboç - Església de Sant Julià, capella dels Dolors (Foto: Germà Garcia -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, 1998)

L'Arboç - Església de Sant Julià, marques de picapedrer

L'Arboç - Església de Sant Julià, marques de picapedrer (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Plaça Mossèn Gaietà Viaplana
L'actual capella dels Dolors, situada al flanc dret de la nau principal de l'església de Sant Julià, es correspon amb la primitiva església romànica, del segle XII, modificada en època gòtica. Del temple romànic s'ha conservat l'absis, decorat amb pintures gòtiques del segle XIV, les finestres de doble esqueixada i la base del campanar. Durant els segles XIV i XV se li van afegir dues capelles laterals, amb una porta que donava a l'antic cementiri. L'any 1570 es van construir dues sagristies darrera el capcer de l'església, i al seu damunt es va bastir l'Estudi Vell. I entre 1617 i 1627 es va alçar el campanar, recolzat sobre la base del vell campanar romànic.

Alguns carreus exteriors han patit un notable desgast amb el pas del temps. Altres, però, es conserven intactes i són visibles en molts d'ells les marques dels picapedrers.