Castell de Sant Martí de Maldà
(Sant Martí de Riucorb - Urgell)

Sant Martí de Riucorb - Castell de Sant Martí de Maldà

Sant Martí de Riucorb - Castell de Sant Martí de Maldà (Foto: Albert Esteves)

Sant Martí de Riucorb - Castell de Sant Martí de Maldà (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Carrer del Castell
Castell documentat des de l'any 1135, quan els germans Galceran, Carbonell i Ponç de Vergós el van vendre a Berenguer Arnau d'Anglesola, senyor de Bellpuig, i la seva muller Guisla. Els Anglesola hi van mantenir la senyoria fins a l'any 1386, quan va morir sense descendència Ramon d'Anglesola i heretà el castell la seva germana Beatriu, de la qual va passar al seu fill, Hug II de Cardona. Al segle XVI, Ramon Folc de Cardona va fer desmuntar l'edifici per construir el convent de Sant Bartomeu a Bellpuig.

L'edifici actual és, per tant, una construcció tardana. La data de 1779, inscrita a la llinda d'una finestra, ens dóna idea de l'època en què es va bastir aquest casal senyorial. En una altra llinda hi ha una inscripció de l'any 1905, probablement quan es va efectuar la seva reforma. Consta de planta baixa, amb portal de mig punt i un altre de llinda monolítica sobre carreus impostats, plana noble amb finestres rectangulars emmarcades amb pedra, i un pis superior obert a manera de galeria, amb el teulat sostingut per columnes toscanes. De l'antic castell en resten només els graners i la capella romànica, molt reformada al segle XVII, al costat de la qual veiem una torre de planta rectangular reconstruïda modernament.