Cal Mosenya (antic castell)
(Nalec - Urgell)

Nalec - Cal Mosenya (antic castell)

Nalec - Cal Mosenya (antic castell) (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Carrer de Dalt, 16
De l'antic castell de Nalec no en resta gairebé cap vestigi. A l'indret on s'ubicava hi ha ara construccions tardanes, en la construcció de les quals es degueren aprofitar materials del castell. A la façana de Cal Mosenya hi podem veure un bell portal adovellat de mig punt i, encastat entre el parament, algun element ornamental aprofitat. A la llinda de la finestra hi ha la data de 1781. A l'interior dels baixos es conserven alguns arcs que devien formar part de les estructures del castell.

El castell desaparegut està documentat des de 1082 com a possessió del monestir de Sant Pere Gros, de Cervera. Al segle XII va passar a mans del bisbat de Vic, el qual en va mantenir la senyoria, infeudada a diversos senyors, fins a la desamortització del segle XIX.