Cal Cònsol (Sant Martí de Maldà)
(Sant Martí de Riucorb - Urgell)

Sant Martí de Maldà - Cal Cònsul

Sant Martí de Maldà - Cal Cònsul (Foto: Albert Esteves, 2018)

AutorPau Viala (atrib.)
Situació Carrer Major, 3
L'interès d'aquesta casa radica en els tres finestrals renaixentistes que Joan Yeguas* ha atribuït a l'escultor targarí Pau Viala, autor de la portada de l'església parroquial.

Tots tres estan ricament ornamentats. Dos d'ells, el del primer pis a l'esquerra i el del segon pis, són de concepció classicista, amb un entaulament on destaquen les volutes centrals i en un d'ells, caparrons d'àngels alats, i en l'altre, dos personatges, a les mènsules. L'altre, el del primer pis a la dreta, mostra un motlluratge mixtilini de tradició gòtica-renaixentista però que Yeguas considera coetani i, per tant, de les acaballes del segle XVII, concretament entre 1690 i 1694.

*Joan Yeguas: Pau Viala i Queraltó, escultor i pagès de Tàrrega