Església de Santa Maria del Vilet
(Sant Martí de Riucorb - Urgell)

Sant Martí de Riucorb - Església de Santa Maria del Vilet (Foto: Albert Esteves, 2018)

Sant Martí de Riucorb - Estela a l'església de Santa Maria del Vilet

Sant Martí de Riucorb - Estela a l'església de Santa Maria del Vilet (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació El Vilet. Carrer Major
L'església de Santa Maria del Vilet, en època medieval, era sufragània de la de Sant Martí de Maldà, inicialment inclosa dins el bisbat de Vic i que a mitjan segle XII va passar a dependre del de Tarragona.

L'edifici actual, d'estil gòtic, va ser construït entre els segles XIII i XIV. És una construcció austera, com era habitual a les construccions cistercenques de l'època. Originalment tenia una nau rectangular, coberta amb voltes de creueria. A començament del segle XIX es va efectuar una important reforma amb la construcció de les ales laterals, a tall de transsepte, i es va alterar la disposició del presbiteri. També és d'aquella època la porta actual i la rosassa. A la porta hi ha inscrita la data de 1808. La porta original gòtica es va perdre en la reforma. L'actual campanar d'espadanya és fruit d'una reforma de l'any 2003.

A l'interior de l'església es conserva un sarcòfag gòtic amb els escuts dels Alemany i els Pinós. Cal destacar especialment la imatge de pedra policromada de la Mare de Déu amb l'Infant, salvada de la crema de l'any 1936, obra atribuïda a Guillem Seguer i considerada entre les més importants del gòtic català. Tradicionalment es venerava com una imatge de Santa Anna amb la Verge infanta. Està envoltada d'unes pintures murals modernes, obra del pintor local Jaume Minguell.