Església de la Transfiguració (Rocafort de Vallbona)
(Sant Martí de Riucorb - Urgell)

Sant Martí de Riucorb - Església de la Transfiguració (Rocafort de Vallbona)

Sant Martí de Riucorb - Església de la Transfiguració (Rocafort de Vallbona) (Foto: Albert Esteves, 2018)

AutorJosep Palau, Bonaventura Palau
Situació Rocafort de Vallbona. Carrer de l'Església
La parròquia de Rocafort de Vallbona és esmentada des del segle XI entre les parròquies dependents del bisbat de Vic. Al segle següent va passar a dependre de l'arquebisbat de Tarragona. Tradicionalment sufragània de Nalec, l’any 1733 va ser parròquia independent. L'església actual és fruit d'una profunda reforma d'estil neoclàssic duta a terme entre 1848 i 1861 sobre el temple anterior, del segle XVIII. El campanar es va enllestir l'any 1868.

És un temple d'una sola nau, coberta amb volta de canó amb llunetes, amb la capçalera recta i una capella lateral al costat del presbiteri, coberta amb una cúpula. La façana, feta amb pedra de qualitat, ben treballada, presenta un cos inferior separat per una cornisa, a la qual aboquen quatre pilastres de capitell toscà, sobre pedestals. El cos superior està coronat per un frontó triangular. La portada és rectangular, amb un timpà semicircular al capdamunt, al frontó del qual hi ha uns relleus en forma de ventall decorats amb flors de lis.