Església de Santa Maria
(Maldà - Urgell)

Panoràmica de Maldà (Foto: Albert Esteves, 2018)

Maldà - Església de Santa Maria (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1917)

AutorFrancesc Albareda (pare i fill)
Situació Carrer de l'Església
InterèsEspecial interès Interessant
Considerada la "catedral de la vall del Corb", es va iniciar l'any 1796 i es va consagrar l'any 1805. El mestre d'obres va ser Francesc Albareda, originari d'Os de Balaguer, autor també de les esglésies de Palau d'Anglesola i de Rocafort de Queralt.

És un temple de tres naus, amb transsepte i absis poligonal, la nau central coberta amb volta de canó amb llunetes i les laterals amb volta d'aresta. Al creuer hi ha una cúpula plana, sense projecció exterior, amb els quatre evangelistes esculpits a les petxines. Al costat de l'absis hi ha una capella dedicada al Beat Sant Tomàs Capdevila i a la banda esquerra hi ha la sagristia. Pel que fa a la façana, està dividida en tres cossos verticals separats per pilastres d'ordre gegant. La portalada s'integra dins d'una arcada de mig punt, sota la qual hi ha una destacada fornícula, i més avall, el portal de mig punt. Tot plegat flanquejat per parelles de columnes de capitells composts, dues de les quals estan coronades amb grans gerros de flors. Damunt la porta hi ha un relleu amb la data de 1798. Al costat esquerre de la façana hi ha el campanar, vuitavat, amb llanternó.