Església de Sant Jaume
(Belianes - Urgell)

Belianes - Església de Sant Jaume

Belianes - Església de Sant Jaume (Foto: Albert Esteves, 2018)

AutorSebastià Font, m.o.
InterèsEspecial interès Interessant
La primitiva església romànica de Sant Jaume de Belianes està documentada des de la segona meitat del segle XI, depenent encara del bisbat de Vic fins que un segle després va passar a dependre de l'arquebisbat de Tarragona. Fins a la Guerra del Francès va ser sufragània de la parròquia de Maldà.

L'actual església es va iniciar el 1563. En aquella època la renovació renaixentista es trobava en la seva etapa inicial però en aquest temple, hereu tardà de l'estil gòtic tradicional, gairebé no es deixa sentir. En el contracte per a la construcció de l'obra, signat el mateix 1563, s'especifiquen les característiques que havia de tenir el temple i es fixa un termini de treball de dos anys. Això li atorga una gran unitat estilística.

És un edifici de nau única, amb capçalera poligonal i tres capelles laterals entre contraforts, a cada banda, damunt de les quals hi ha una tribuna. La nau està coberta amb voltes de creueria quadripartides i l'absis amb una volta ogival sexpartida, amb la creu de Sant Joan de Jerusalem a la clau. Exteriorment està obrat amb carreus de pedra picada de bona qualitat, conformant un bloc de gran austeritat ornamental i poques obertures. La porta és de mig punt, amb grans dovelles emmarcades entre el guardapols i les impostes, una tipologia pròpia dels segles XIV i XV, fet que podia suggerir la procedència d'una construcció més antiga. Però és el mateix contracte del segle XVI el que especifica que la porta ha de tenir aquestes característiques i fins i tot s'indica la mida que han de fer les dovelles (8 pams). També es concreta l'alçada que ha de tenir el campanar (30 pams) i que ha de ser quadrat i amb escala de caragol, tal com efectivament es va fer.

La construcció del temple s'enllestí l'any 1570 tot i que alguns elements interiors, com l'altar major, no van estar llestos fins a l'any 1593.

Font: L'església parroquial de Belianes i el seu retaule major (1563-1593). Sofia Mata de la Cruz / Roser Puig i Tàrrech. Revista Urtx, núm. 7, 1995