Creu de terme
(Vallbona de les Monges - Urgell)

Vallbona de les Monges - Creu de terme

Vallbona de les Monges - Creu de terme (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vallbona de les Monges - Creu de terme (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1912)

TipusCreus monumentals
Situació Cruïlla sota el cementiri
Creu de terme situada l'any 1686 a la vora del camí, davant del cementiri, Ara és una mica més avall, al centre d'una cruïlla. Té un massís pedestal prismàtic damunt del qual s'alça el fust, vuitavat. Al nus hi ha figures de sants molt desgastades que alternen amb motius probablement vegetals, ara irrecognoscibles. Pel que fa a la creu, té els braços trilobulats i decoració floral. L'any 1936 es va malmetre la figura de Crist i va restar molt poca cosa de la imatge de la Mare de Déu.

Segons Mònica Valls, és una creu de tipologia carxofada, la qual presenta una terminació de braços en pom foliat o carxofat. Alhora, els braços no són rectilinis, sinó que adopten formes dentades sinuoses¹.

¹Mònica Valls Huguet, "Aproximació a les creus Monumentals de l'Urgell". Revista URTX, núm. 17