Cementiri de Vallbona
(Vallbona de les Monges - Urgell)

Vallbona de les Monges - Cementiri, mur amb esteles

Vallbona de les Monges - Cementiri, mur amb esteles (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vallbona de les Monges - Cementiri, esteles discoidals al mur

Situació Crtra. LP-2335, km 5,800, a l'entrada del poble
Situat als afores del poble, prop de l'entrada, a la carretera de Maldà. Va ser construït l'any 1903, tal com es pot llegir al portal monumental d'accés. A l'interior hi ha un panteó neogòtic de la família Pons, de l'any 1904. Com a altres cementiris de la comarca, es van fer servir algunes esteles discoidals per decorar el mur perimetral que dona a la carretera. Són esteles amb creus inscrites dins d'un cercle perimetral, de diferents tipus i formes. D'època incerta, ja que es van utilitzar durant molts segles, des de l'època medieval fins al XIX. Segons J.M. Miró* algunes d'aquestes esteles podrien ser datades a la darreria del segle XII o bé al XIII.

*J.M. Miró. Catalunya Romànica, XXIV, pàg. 583