Cal Berguedà
(Vallbona de les Monges - Urgell)

Vallbona de les Monges - Cal Berguedà

Vallbona de les Monges - Cal Berguedà (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Major, 36
Originàriament, era el palau abacial d'Aldonça de Pallarès, que fou abadessa entre 1507 i 1510. El seu escut es pot veure a la dovella central del portal més antic. Quan es va formar el poble al voltant del monestir va passar a ser un habitatge més del poble. La casa té la façana principal abocada al carrer Major i la posterior forma part de la muralla. La part dreta va ser refeta l'any 1828 si ens atenim a la data inscrita al nou portal. Probablement en aquella reforma es van transformar les finestres en balcons. A un extrem de la façana hi ha adossada una antiga premsa de vi o d'oli.