Monestir de Santa Maria de Vallbona: façana barroca
(Vallbona de les Monges - Urgell)

Vallbona de les Monges - Monestir de Santa Maria. Façana barroca

Vallbona de les Monges - Monestir de Santa Maria. Façana barroca (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vallbona de les Monges - Monestir de Santa Maria. Façana barroca del segle XVIII

Vallbona de les Monges - Monestir de Santa Maria. Façana barroca del segle XVIII (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vallbona de les Monges - Monestir de Santa Maria. Façana barroca del segle XVII

Vallbona de les Monges - Monestir de Santa Maria. Façana barroca del segle XVII (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vallbona de les Monges - Porta del segle XVIII que comunica el claustre amb l'església

Vallbona de les Monges - Porta del segle XVIII que comunica el claustre amb l'església (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Major
Durant l'abadiat de Maria Teresa de Riquer (1761-1802) es van dur a terme importants obres a la part perifèrica del monestir. Es va construir la porteria, els locutoris i l'hostatgeria actual. D'aquella època és també la porta que comunica l'església amb el claustre i la portalada actual d'accés al monestir, al carrer Major. És una porta barroca, d'arc rebaixat entre pilastres, amb fornícula i frontó de perfil sinuós. En unes petites sanefes exemptes hi podem llegir la data de 1775. Prop d'aquesta porta, al mateix carrer, n'hi ha una de més antiga, ara tapiada, amb carreus a salta-cavall, i un frontó amb l'escut de l'abadessa Dorotea Ferrer i Lliure (1604-1626).