Santuari del Tallat
(Vallbona de les Monges - Urgell)

Vallbona de les Monges - Santuari del Tallat

Vallbona de les Monges - Santuari del Tallat (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vallbona de les Monges - Santuari del Tallat, sepultura de Ramon Berenguer de Llorac

Vallbona de les Monges - Santuari del Tallat, sepultura de Ramon Berenguer de Llorac (Foto: Albert Esteves, 2018)

Imatge de la galeria i la porta del Tallat en estat ruïnós i, a sota, la seva ubicació actual a Santa Florentina, a Canet

Vallbona de les Monges - Panoràmica des del Tallat

Vallbona de les Monges - Panoràmica des del Tallat (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Crtra. del Tallat, accés des de la crtra. LP-2335, km 15
InterèsEspecial interès Interessant
Santuari marià situat a la serra del Tallat, al lloc on hi hagué un castell medieval, documentat al segle XI. Des del segle XII s'hi van establir alguns ermitans i a la segona meitat del segle XIV es va construir l'església, que va ser destruïda al segle XV i reconstruïda de nou l'any 1475, quan el rei Joan II va concedir al senyor de Solivella, Ramon Berenguer de Llorac, el privilegi de recaptar almoines per a l'esmentada refecció. S'hi venerava la imatge trobada de la Mare de Déu del Tallat. L'any 1509 el rei Ferran el Catòlic va cedir el santuari al monestir de Poblet i s'hi va establir un priorat, una petita comunitat que s'hi va mantenir fins a l'any 1822. La imatge de la Verge va ser traslladada a l'església de Rocallaura.

Amb l'abandonament del santuari, el conjunt d'edificis bastits a la fi del període gòtic, amb una gran riquesa ornamental, es van anar degradant i enrunant i en gran manera van ser espoliats per anar a parar a mans privades. Una bona part d'aquests elements es poden veure al castell de Santa Florentina, a Canet de Mar, al mas de la Misericòrdia de Reus i al Museu Maricel de Sitges.

El conjunt, restaurat modernament gràcies a l'impuls dels Amics del Tallat, estava pràcticament enllestit l'any 1509. Els edificis envoltaven un pati tancat, el qual posseïa una galeria porxada (ara al castell de Santa Florentina). L'església va ser reedificada a començament del segle XIX. Es conserva la sepultura de Ramon Berenguer de Llorac, fundador del santuari, i algunes portes i finestres amb capitells esculpits, de gran interès artístic.