Creu de terme
(Castellserà - Urgell)

Castellserà - Creu de terme (Foto: Albert Esteves, 2018)

Castellserà - Creu de terme (Foto: Albert Bastardes -del llibre Les Creus al Vent-, c1913)

TipusCreus monumentals
Situació Plaça del Sitjar
Està datada entre els segles XIV i XV. Mònica Valls en fa la següent descripció*: "és una creu sostinguda per un peu vuitavat i encaixonat per una alta base esglaonada. Sobre del fust s'hi adossa un nus allargassat i octogonal decorat amb el relleu de figures bíbliques separades per arcs apuntats sostinguts per columnes. Aquests personatges es troben sobre una petita cornisa, a sota de la qual hi ha esculpits quatre escuts flanquejats per rostres". A la creu pròpiament dita hi ha la imatge del Crist crucificat, en una cara, i a l'altra la Verge Maria. Els braços de la creu són trilobulats i estan gairebé units els uns amb els altres. Entre les figures del nus es poden distingir les imatges de sant Miquel, sant Joan, sant Roc i sant Pere.

Estava situada originalment a la sortida del poble pel Portal Nou. Malmesa l'any 1936, se'n van guardar els trossos i, amb motiu de la Santa Missió de 1949, va ser restaurada per l'Ajuntament i situada en el seu emplaçament actual.

*Mònica Valls i Huguet. Aproximació a les creus monumentals de l'Urgell. Revista Urtx, núm. 17.