Fraternitat
(Barcelona | El Besòs i el Maresme - Barcelonès)

Barcelona - Fraternitat

Barcelona - Fraternitat (Foto: Albert Esteves, 2019)

AutorMiquel Navarro
Situació Plaça de la Fraternitat
Escultura inaugurada l'any 1992 al lloc on hi havia hagut el Camp de la Bota, actualment ocupat pels edificis construïts pel Fòrum de les Cultures. Està dedicada a la memòria de les víctimes republicanes afusellades aquí entre els anys 1939 i 1952. Hi té a prop una placa amb un poema de Màrius Torres.

És una columna de 28 m feta amb acer corten, amb la part superior lleugerament inclinada i tres barres que es projecten com antenes, dues cap amunt i l'altra cap avall. Tenia instal·lat un raig làser que l'il·luminava, i que es va suprimir quan va deixar de funcionar i un petit jardí al voltant, també eliminat. S'inspira en la Columna sense fi de Brancusi.

Ha perdut significació a causa del tractament urbanístic del seu entorn actual, molt diferent de l'inicial.