Tallers Oliva Artés
(Barcelona | Provençals del Poblenou - Barcelonès)

Barcelona - Trasllat de maquinària davant la fàbrica Oliva Artés, anys vint

Barcelona - Trasllat de maquinària davant la fàbrica Oliva Artés, anys vint (Foto: cartell in situ)

AutorClaudi Duran Ventosa / BAAS Arquitectura (reforma)
Situació Marroc, 42-50
De l'antic complex fabril han sobreviscut una nau aïllada, amb façana al carrer Marroc, i tres naus paral·leles adossades que originalment limitaven amb el carrer Pere IV i que actualment es troben integrades dins el Parc del Centre del Poblenou. Aquestes naus van ser projectades per Claudi Duran i Ventosa l'any 1920. Es van dedicar a la fabricació i reparació de maquinària metal·lúrgica. És un conjunt de planta basilical de tres naus, dues laterals amb planta entresolat i una central de doble alçada, amb cobertes a dues aigües suportades per encavallades metàl·liques.

L'origen de la fàbrica es remunta a l'any 1880, quan l'enginyer mecànic Andreu Oliva Gallamí va fundar l'empresa. El seu fill i el gendre van traslladar-se a les noves naus l'any 1920 i l'activitat es va mantenir fins a l'any 1978, quan va fer suspensió de pagaments, però va poder continuar operant com a cooperativa fins al tancament definitiu l'any 2000.

La nau del carrer Marroc va ser reformada per l'Escola Taller (2006) i actualment és la seu de districte de la Guàrdia Urbana. Pel que fa a les naus de l'interior del parc, constitueixen un equipament museístic integrat al MUHBA. El projecte de rehabilitació ha estat dut a terme per l'arquitecte Jordi Badia i el seu estudi BAAS Arquitectura.