Xemeneia Macosa
(Barcelona | Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou - Barcelonès)

Barcelona - Espai Macosa, fotografia antiga (Foto: cartell in situ)

Barcelona - Espai Macosa, fotografies antigues

Barcelona - Espai Macosa, fotografies antigues (Foto: cartell in situ)

Situació Carrer Llull, 328
De l'antiga fàbrica Macosa (popularment Can Girona) només en resta la Torre d'Aigües i aquesta xemeneia, construïda als anys cinquanta. De planta decagonal, està feta amb peces prefabricades de formigó de mida variable segons la tècnica monnoyer -que permet el progressiu aprimament de l'estructura- i té una alçada de 65,3 m, la qual cosa la fa la més alta de la ciutat.

Can Girona (originalment una foneria) va ser creada l'any 1862 i es va mantenir fins a l'any 1989, quan es va fusionar amb la societat Maquinista Terrestre y Marítima i després amb la francesa GEC-Alstom. Estava especialitzada en la fabricació de vagons. En els seus moments de màxima expansió donava feina a 2.600 treballadors i ocupava 18 hectàrees. L'any 1991 els terrenys van ser venuts i en ells es va configurar el projecte urbanístic Diagonal Mar.